SAVETI RO PROBA

Zahăr brun Melasă - dulceață tropicală și numeroase beneficii pentru sănătate din Mauritius

Dacă vă place gustul dulce și doriți ca acesta să aducă și beneficii pentru sănătatea dvs., atunci aveți nevoie de zahărul Melasă. Acesta este un zahăr natural și nerafinat, păstrând o mare parte din mineralele și vitaminele din trestia de zahăr. Da, există așa ceva! Continuați să citiți mai multe despre asta.
Cum se produce zahărul din melasă
Melasa este un produs obținut în timpul procesării trestiei de zahăr. Tulpinile trestiei de zahăr sunt presate în ziua recoltării lor din câmp pentru a extrage sucul acestora. Acest suc se fierbe, devine dens și capătă o culoare castaniu închis. Sucul se amestecă până când apa se evaporă, iar zahărul din el se cristalizează. În final, rămân cristale fine, care conferă zahărului din melasă o consistență pufoasă și fluidă.
Tocmai asta veți găsi în cutia de Zahăr Melasă de la PASSIFLORA. Fără niciun adaos suplimentar, rafinare sau procesare cu substanțe chimice.
Gustul și aroma zahărului Melasă sunt diferite?
Gustul și aroma zahărului Melasă sunt bogate, profunde, distincte și specifice. Culoarea acestuia este un castaniu plăcut.
Dacă comparați melasa cu zahărul alb rafinat, veți simți diferențe semnificative. Zahărul Melasă are un gust plăcut, ușor afumat, asemănător cu licorice (lemn dulce), cu nuanțe acrișoare subtile. Aroma este foarte bogată și amintește de caramel.
Este un zahăr care nu doar îndulcește, ci oferă și o plăcere completă a simțurilor. De aceea, unii bucătari gurmanzi îl folosesc mai mult ca și condiment decât ca îndulcitor, atât în cofetărie, cât și în bucătărie.
Calitățile sănătoase ale zahărului
Zahărul melasă reușește să păstreze mineralele și vitaminele care se găsesc natural în trestia de zahăr. În zahărul alb rafinat, nu există elemente precum magneziu, mangan, potasiu, calciu și fier. Melasa este o sursă bogată a acestor minerale. Mai mult decât atât, conține vitamine din grupa B, seleniu, cupru, zinc și antioxidanți.

100 de grame de zahăr melasă conțin:
 • 10,95 mg calciu
 • 72 mg fier
 • 12,57 mg potasiu
 • 12,56 mg magneziu
 • 25 mg mangan
Acestea sunt valori ridicate, și, deși melasa conține zahăruri naturale, aduce cu siguranță mai multe beneficii pentru sănătate decât zahărul alb. Inclusă în dieta zilnică, poate fi benefică în mai multe moduri:
 • Datorită conținutului crescut de fier, poate ajuta la combaterea sau prevenirea anemiei feriprive (deficit de fier).
 • Conținutul de calciu din melasă, în combinație cu prezența seleniului și cuprului. Aceste trei substanțe combinate pot îmbunătăți sănătatea oaselor la copii și adulți.
 • Conținutul mare de potasiu poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și menținerea sănătății inimii.
 • Melasa conține, de asemenea, magneziu și vitamine din grupa B, care pot ajuta la reducerea oboselii, anxietății și stresului, precum și la susținerea sistemului nervos.
 • Zahărul de melasă are un indice glicemic scăzut și încetinește metabolismul glucozei și carbohidraților. Acest lucru îl face o opțiune mai sănătoasă în cazul anumitor tipuri de diabet. Cu toate acestea, vă recomandăm să consultați medical pentru a vedea dacă acest tip de zahăr este potrivit pentru dvs.
 • Calciul și magneziul vă pot ajuta să vă relaxați înainte de culcare. Încercați să beți o cană de lapte cald cu o lingură de zahăr melasă.
Cum și pentru ce anume se folosește
Puteți folosi zahărul Melasa în locul zahărului alb în rețete pentru diverse prăjituri și dulciuri - brioșe, torturi, checuri, biscuiți. Acesta va schimba ușor gustul lor, dar le va oferi un miros mai apetisant și un gust mai bogat.

Zahărul Melasa este adesea folosit și în prepararea produselor de panificație și a sosurilor, unde adaugă dulceață cu nuanțe afumate și mult mai multă profunzime aromelor. De asemenea, îl puteți utiliza pentru a îndulci și a da aromă cafelei sau ceaiului. Îl puteți alege dacă sunteți în căutarea unui echilibru bun între experiența gourmet și beneficiile pentru sănătate.

De obicei, zahărul alb se înlocuiește cu zahăr Melasă în raport 1:1. Astfel, veți obține un gust mai puțin dulce, dar aroma va compensa acest aspect.
Câteva secrete pe care e bine să le cunoașteți
Zahărul Melasă de la PASSIFLORA este un produs complet natural și, ca orice zahăr natural, este destul de higroscopic. Când este depozitat necorespunzător, poate deveni foarte tare. Acest lucru nu schimbă calitățile sale și rămâne comestibil, delicios și puternic aromat, dar poate fi incomod de utilizat.

Dacă vi se întâmplă ca zahărul să se întărească, așezați-l într-o farfurie adâncă, acoperiți-l cu un prosop umed și lăsați-l să stea peste noapte. Dimineața, va deveni din nou moale. Pentru a-l menține moale, este important să-l păstrați într-un recipient închis etanș, la loc uscat.

În ceea ce privește secretele folosirii zahărului Melasă în dulciuri, prăjituri și sosuri, le puteți descoperi în secțiunea noastră cu rețete speciale.