СЪВЕТИ

Захар Меласа – тропическа сладост и здраве от остров Мавриций

Захар Меласа Пасифлора – тропическа сладост и здраве от остров Мавриций
Ако обичате сладките вкусове, но ви се иска те да носят някаква полза и за здравето ви, то имате нужда от захар Меласа. Това е натурална, нерафинирана захар, запазила в себе си голяма част от минералите и витамините в захарната тръстика. Да, има такива! Прочетете повече за това.

Как се произвежда захар от меласа

Меласата е продукт, който се произвежда при обработката на захарна тръстика. Стъблата на тръстиката се пресоват в деня на събирането им от полето, за да се извлече техният сок. Той се вари, като става гъст и придобива тъмен, кестенов цвят. Сокът се разбърква, докато влагата се изпари и захарите в него кристализират. Остават фини кристалчета, които придават на захарта от меласа пухкава, ронлива консистенция.

Точно това ще видите в кутията захар Меласа на ПАСИФЛОРА. Без никакви допълнителни добавки, рафиниране и обработка с химически препарати.

Различни ли са вкусът и ароматът на захар Меласа

Вкусът и ароматът на захарта от меласа са богати и дълбоки, подчертани и специфични. Цветът ѝ е топло кафяв.

Ако сравнявате меласата с рафинираната бяла захар, ще усетите съществени разлики. Захар Меласа има приятен вкус, леко опушен, подобен на женско биле (лакриц), с фини нагарчащи нотки. Ароматът ѝ е много богат и напомня на карамел.

Това е захар, която носи не само сладост, а пълна наслада на всички сетива. Именно затова някои гурме готвачи я използват повече като подправка, отколкото като подсладител, както в сладкарството, така и в кулинарията.

Здравословните качества на захарта

Захарта от меласа успява да съхрани минералите и витамините, които естествено се съдържат в захарната тръстика. В рафинираната бяла захар няма наличие на елементи като магнезий, манган, калий, калций и желязо. Меласата обаче е богат източник на тези минерали. В нея се откриват още витамини от група В, селен, мед, цинк, антиоксиданти.

100 г захар от меласа съдържат:

 • 10,95 мг калций
 • 72 мг желязо
 • 12,57 мг калий
 • 12,56 мг магнезий
 • 25 мг манган

Това са високи стойности и макар че меласата, естествено, съдържа захари, тя несъмнено носи повече здравословни ползи от бялата захар. Включена в ежедневното меню, тя може да е полезна по няколко начина:

 • Заради високото съдържание на желязо може да помогне за преодоляване или предотвратяване на желязодефицитна анемия.
 • Съдържание на калций в меласата е комбинирано с наличие на селен и мед. Трите вещества могат да подобрят здравето на костите в детска и в зряла възраст.
 • Високото съдържание на калий може да помогне за подобряване на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето.
 • В меласата се съдържат също магнезий и витамини от група В, които могат да намалят умората, безпокойството и стреса и да подпомогнат работата на нервната система.
 • Захарта от меласа има нисък гликемичен индекс и естествено забавя метаболизма на глюкозата и въглехидратите. Това я прави по-здравословен избор при някои видове диабет. Все пак препоръчваме да се консултирате със своя лекар дали е подходяща за вас.
 • Калцият и магнезият могат да помогнат да се отпуснете преди сън. Опитайте да изпиете чаша топло мляко с лъжица захар Меласа.

Как и за какво се използва

Можете да използвате захар Меласа вместо бяла захар в рецепти за различни сладкарски изделия – мъфини, торти, кейкове. Тя ще промени леко вкуса им, но ще им придаде по-апетитен аромат и по-богат вкус.

Захар Меласа се използва често и в приготвянето на кулинарни печива и сосове, където добавя сладост с опушен нюанс и по-голяма дълбочина на ароматите. Можете също да я използвате за подслаждане и ароматизиране на кафето или чая. Изберете нея, ако търсите добър баланс между гурме преживяване и повече ползи за здравето си.

Обикновено бялата захар се заменя със захар Меласа в съотношение 1:1. Така може да получите по-малко сладък вкус, но ароматът ще го компенсира.

Няколко тайни, които е добре да знаете

Захар Меласа от ПАСИФЛОРА е напълно натурален продукт и като всяка истинска захар е доста хигроскопична. При неправилно съхранение може да се втвърди в голяма буца. Това не променя качествата ѝ и тя все още е годна, вкусна и ароматна, но не е много удобна за използване.

Ако захарта се е втвърдила, сложете я в плитък съд, покрийте я с влажна кърпа и я оставете да престои една нощ. На сутринта ще е отново рохкава. За да остане такава, е важно да я съхранявате в плътно затворен съд на сухо място.

А що се отнася до тайните при използване на захар Меласа в сладкиши и сосове, научете ги в нашия раздел със специални рецепти.