RETETE

Cozonac rotund cu zahăr brun de Luci Evtimova

Cozonac rotund cu zahăr brun de Luci Evtimova

INGREDIENTE

Pentru aluat

 • aproximativ 600 g făină
 • 200 ml lapte
 • 80 g zahăr brun PASSIFLORA
 • 70 g unt topit
 • 1 pachet de drojdie uscată (7 g)
 • 2 ouă și 1 gălbenuș
 • 1 pachet de vanilie
 • coaja de la 1 portocală și 1 lămâie
 • vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură
 • 250 g zahăr brun PASSIFLORA (cantitate inclusă și pentru a presăra deasupra)
 • 50 g unt topit
 • 1 ceașcă cu bucățele de ciocolată/nuci sau ambele

MOD DE PREPARARE

Întotdeauna îmi pregătesc ingredientele pe blatul de lucru înainte de a începe să gătesc, astfel încât acestea să fie la temperatura camerei.

Deci... Pregătiți ingredientele la temperatura camerei.

Cernați făina, iar în același timp încălziți ușor laptele și zahărul brun pentru aluat. Odată ce s-au încălzit, luați de pe foc, adăugați drojdia și amestecați.

Tăiați untul în fâșii subțiri - chiar dacă este la temperatura camerei, am observat că se integrează cel mai bine în aluat sub această formă.

În bolul mixerului, puneți 2/3 din cantitatea de făină și creați o adâncitură în mijloc. Adăugați drojdia, ouăle și 1-2 bucăți de unt. Porniți mixerul pentru a framânta, adăugând treptat restul de făină, untul, sarea și aromele - vanilia și coaja de citrice.

Amestecați până când obțineți un aluat moale, dar care nu se lipește de mâini. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l (cu folie de plastic sau cu un prosop de bumbac). Lăsați-l la loc cald pentru a-și dubla volumul. Puteți să-l puneți și în cuptorul preîncălzit la 50 de grade pentru a accelera procesul.

După ce aluatul a crescut, întindeți-l pe blat sub formă de dreptunghi.

Ungeți-l ușor cu puțin unt topit și presărați zahărul brun deasupra. Puteți adăuga și bucățele de ciocolată sau nuci mărunțite - eu am pus ambele.

Rulați aluatul într-un sul, având o lungime de aproximativ 60 de centimetri. Apoi, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, tăiați-l în două pe lungime.

Înfasurați unul dintre părți în jurul celeilalte și formați un inel.

Transferați-l într-o tavă (pe care ați pus deja hârtie de copt) și acoperiți-l cu folie de plastic. Lăsați-l să crească din nou timp de aproximativ 15 minute.

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, cu ventilație, până când se rumenește, apoi acoperiți-l cu folie și continuați să-l coaceți timp de 25-30 de minute.

Înainte de a fi gata sau cu puțin timp înainte de a-l scoate din cuptor, puteți unge aluatul cu un ou bătut cu puțină apă. Astfel, puteți presăra din nou zahăr deasupra și acesta nu se va arde. Eu l-am uns înainte de coacere și puțin înainte de a-l scoate, pentru a face zahărul să se lipească mai bine. De fapt, aluatul nu este atât de dulce, dar datorită umpluturii și decorării devine un desert minunat! Puteți presăra și cu zahăr brun pudră sau cu orice altceva doriți, dar asigurați-vă că îl serviți cu bucurie!

Acest cozonac rotund este, probabil, unul dintre cele mai ușoare produse pe care le puteți pregăti cu aluat de cozonac și este potrivit pentru începători. Puteți să-l frământați manual, dar dacă aveți un mixer planetar - cu siguranță economisiți timp și efort, iar rezultatele sunt ușor de obținut!

Cu siguranță nu se cunoaște că are zahăr brun și sincer, eu voi încerca să îl integrez în alte rețete pentru că elementul dulce este acolo și totuși, este mai sănătos.
Zahărul brun nerafinat