Într-un bol, adaugați drojdia, 50 ml din lapte și o lingură de zahăr. Amestecați și lăsați timp de 10 minute pentru a activa drojdia.
Cu un mixer de bucătărie, bateți zahărul brun și ouăle împreună până obțineți o compoziție spumoasă și galbenă. Adăugați vanilia, restul de lapte, drojdia activată, jumătate din cantitatea de făină, sucul de lămâie și coaja de lămâie și portocală.
Bateți bine cu un tel și adăugați restul de făină treptat. Aluatul ar trebui să fie moale și lipicios. Adăugați treptat untul moale la aluatul dvs. deja frământat.
Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați-l la căldură timp de 2 ore sau până când aluatul își dublează volumul.
Într-o cratiță, adăugați apa, smochinele, coaja și sucul de portocală și zahărul. Adăugați coaja de lămâie și aduceți la fierbere. Gătiți la foc mic timp de 8-10 minute, până când smochinele devin moi și absorb tot lichidul.
Luați cratița de pe foc, pisați amestecul până obțineți o pastă netedă și transferați-o într-un bol.
Împărțiți aluatul în 4 bucăți, presărați-le cu puțină făină și formați bile. Luați o bilă și întindeți-o pe o suprafață unsă cu ulei, formând un cerc cu o grosime de aproximativ 3 mm.
Tăiați cercul în 4 triunghiuri și ungeți fiecare triunghi cu pasta de smochine.
Rulați triunghiurile în formă de cornulețe și îndoiți capetele pentru a le forma într-o formă de corn.
Așezați cornulețele într-o tavă de copt, acoperiți-le cu folie de aluminiu și lăsați-le să crească timp de 35-40 de minute sau până când își dublează volumul.
Ungeți cornulețele cu oul bătut și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute.